Een blog schrijven is super waardevol om te doen. Het is waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en als je een bedrijf hebt is het waardevol voor je marketing. Dus of je nu hobbymatig blogt of zakelijk blogt, het is altijd handig.

Schrijfstijlen

Op school heb je geleerd dat je een tekst moet plannen. De reden waarom je dit moet doen, is omdat teksten dan kwalitatief het beste zijn, maar dat is helaas niet de schrijfstijl die iedereen van nature heeft en dat kan je blokkeren om een blog te schrijven.

Er zijn eigenlijk meerdere soorten schrijfstijlen van elkaar te onderscheiden, namelijk:

  • Lekker beginnen met schrijven
  • Plannen
  • Beginnen met schrijven en plannen door elkaar

Daarnaast heb je als variabele welke timing je hebt om je tekst na te kijken. Sommige mensen willen dat zinnen in 1 keer perfect zijn en kijken dus direct elke zin na. Een ander doet dit pas na elke alinea, of je werkt zoals ik en kijkt de tekst na als je hem helemaal geschreven hebt.

Alleen als me tijdens het schrijven opvalt dat ik iets verkeerd doe, verbeter ik het wel direct. Het echte “nakijken” doe ik wel pas helemaal aan het eind.

Wat wel interessant is, is dat je op de meeste ideeën komt als je iemand bent die gewoon begint met schrijven en dan half gaat plannen. Dat is eigenlijk ook hoe ik schrijf en dit is het beste voor het opdoen van nieuwe kennis (1).

Als je dus blogt voor je persoonlijke ontwikkeling of om kennis te vergaren is het helemaal niet handig om eerst een tekst compleet te plannen.

blog schrijven

Ook geef ik bij cliënten aan dat bloggen goed kan zijn voor de ontwikkeling. Daarom heeft een cliënt zichzelf en de stagiair al de opdracht gegeven om blogs te schrijven over de producten die ze verkopen. Op die manier leren ze nog meer over de producten die ze verkopen, en raken ze gestimuleerd om alles uit te proberen zodat het blog geschreven wordt.

Handig toch?

Wat ook goed is om te weten, is dat het heel normaal is om tijdens het schrijven periodes niets te doen en dan opeens weer veel tekst te kunnen schrijven. Je gedachten ordenen om er een goede tekst van te maken kost namelijk tijd. Het is niet eens altijd iets wat je heel bewust doet, maar je merkt wel dat je “spurts of writing” hebt afwisselend met periodes waarin je even niets op papier zet (2).

Ga dus even testen als je net begint met bloggen wat jij fijn vindt. Gewoon lekker schrijven en daarna puzzelen dat alles logisch in elkaar hangt, of toch eerst plannen waar de tekst aandacht aan besteedt? Als je net begint, is het handig om jezelf niet te dwingen het te doen zoals het “hoort”, maar om eerst even te voelen wat bij je past. Immers, je doet iets pas als je het leuk vindt, dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Als je angsten hebt wat betreft je spelling en zinsbouw, nu AI er is kan die ook je tekst nakijken. Dus geen “kritiek” van mensen die dan zeggen “dat kan echt niet hoor”, gewoon lekker schrijven en een robot die niets zegt, zorgt er wel voor dat alles er goed in staat. Zelf gebruik ik ook de LanguageTool om tijdens het schrijven fouten sneller op te merken. Hij is niet foutloos, maar het scheelt heel veel.

Tijd vinden om een blog te schrijven

Een ander probleem wat veel ondernemers hebben is het vinden van de tijd om te bloggen. Daarom beveel ik aan om dit echt in je agenda te plannen, maar wees gerust. Plan 10 minuten in. Als je namelijk 10 minuten alleen al denkt aan je blog, dan activeert dit ook onbewuste processen waardoor je de volgende 10 minuten wel wat op papier kunt zetten.

Ik blog bijvoorbeeld elke ochtend 10 minuten, of ik probeer 1 alinea of paragraaf te schrijven. Op die manier schrijf ik toch sowieso 1 blog per week. Soms ben ik ook in 3 dagen klaar, en dan hoef ik de rest van de week niets te doen of als ik heel veel inspiratie heb begin ik direct met het volgende blog.

Als ik in ieder geval die 10 minuten heb gebruikt en soms raak ik zo in de flow dat ik toch nog 30 minuten aan het schrijven ben. Heb je hier ’s ochtends geen tijd voor? Plan het dan rond je lunchpauze. Het is vaak lastig om aan het einde van je werkdag nog de motivatie te vinden om te bloggen als dat nog geen gewoonte van je is.

Doel van het blog

Er zijn meerdere doelen waarmee je een blog kunt schrijven. Voor ondernemers is bloggen vaak een manier om meer websitebezoekers te krijgen en om van die websitebezoekers vervolgens klanten te maken.

De website heeft dan elementen rondom het blog die conversie stimuleren.

Zoals elementen om je in te schrijven voor de nieuwsbrief of een duidelijke knop naar een dienst of product.

Een ander doel kan zijn dat je gewoon je leven wilt delen. Je hebt een bepaalde lifestyle waar je mensen een kijkje laat nemen. Ik zou bijvoorbeeld ook kunnen bloggen over mijn week als ondernemer, in plaats van dit soort praktische blogs vol informatie die handiger zijn voor zakelijke blogs.

SEO

SEO staat voor search engine optimization, zoekmachineoptimalisatie, en bloggen voor SEO kan je heel goed helpen als ondernemer om bekender te worden, zonder te adverteren. Daarbij helpt bloggen voor SEO je ook als je weinig inspiratie hebt, want je moet gewoon weten waar mensen informatie over opzoeken.

Als je dat weet, weet je waarover je kunt bloggen.

Hoe meer je blogt, hoe sneller je hoger in Google komt. Dit is waarom veel ondernemers een ghostwriter, of zelfs een team van ghostwriters, inhuren om namens hen te bloggen.

Ook heb ik gemerkt dat als je bovenaan staat in Google zonder advertentie, dit voor veel mensen al een argument is om zaken met je te doen, omdat mensen bedrijven die hoog staan in Google vaak betrouwbaarder vinden. De positie op Google kan er zelfs voor zorgen dat je grotere spelers in de markt kunt “verslaan” als jij maar hoger staat (3).

Het is dus ook een soort “sales techniek”.

Het is handig om regelmatig te bloggen, maar je blogs moeten wel ergens op slaan. Daarom kan af en toe een epic-blog, een langer blog, dat ingaat op een specifiek onderwerp ook leuk zijn om daarmee je expertise extra te laten zien en lezers extra veel waarde te geven.

De belangrijkste strategieën voor bloggers krijg je in de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Je leven delen

Een ander doel om te bloggen is door meer inzicht in je leven te geven. Dan ben je vooral bezig met storytelling, ook iets wat super leuk is en wat de band met je lezer kan versterken.

Ik vind het altijd fijn om storytelling ook toe te voegen in SEO-blogs, omdat mensen zaken doen met mensen. Door een verhaal over jezelf, of zelfs van je cliënten te delen, kun je de gunfactor bij mensen verhogen. Doordat het verhaal herkenning bij de lezer kan oproepen of juist sympathie.

Daarbij helpt een verhaal vaak ook om de aandacht van de lezer vast te houden, waardoor ze langer op je website zijn en dat is voor Google een indicatie om je blog hoger te ranken.

Dit is ook waarom persoonlijke blogs na verloop van tijd vaak gekoppeld worden aan merchandise of waardoor iemand met een persoonlijk blog opeens een influencer wordt en kansen krijgt om producten van andere bedrijven te promoten.

Blog schrijven voor je doelgroep

Het is heel interessant voor jezelf om te schrijven over onderwerpen die jij belangrijk vindt, maar dat is een fout. Een fout die ik ook heb gemaakt toen ik net begon met ondernemen. Hierdoor duurde het eigenlijk heel lang voordat ik websitebezoekers via Google kreeg.

Daarom is het belangrijk om na te gaan wat je doelgroep wil weten. Wat zijn hun dromen? Wat voor angstbeelden willen ze voorkomen?

Hoe helpt je bedrijf, of kennis van jouw leven, je doelgroep om dit voor elkaar te krijgen?

Daarbij geeft het nadenken over je doelgroep je ook inspiratie om te zien op welke zoekwoorden mensen zoeken, zodat jij de juiste inhoud voor je doelgroep schrijft. Hoe dat werkt leg ik je uit in de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

AI als hulpmiddel

Heb je weinig tijd, maar wil je toch bloggen voor je bedrijf? Dan kan AI een heel goed hulpmiddel zijn.

AI kan je helpen met brainstormen en kan zelfs een basisblog voor je schrijven, dan hoef je zelf alleen nog wat persoonlijks er doorheen te vlechten om toch een “authentiek” blog te hebben.

Het is niet handig om AI het hele blog voor je te laten schrijven, omdat zoekmachines zich ook ontwikkelen om AI-content te herkennen en die willen ze dan minder hoog plaatsen. Dus je eigen verhalen vervlechten in een basisblog dat is geschreven voor AI is een handige stap.

Daarbij lijken teksten die door AI geschreven zijn veel op elkaar, en dat zorgt er weer voor dat je je dan niet goed onderscheid van concurrenten die ook AI gebruiken.

Soorten blogs

Als je zakelijk gaat bloggen kun je dit op meerdere manieren aanpakken. Ik heb bijvoorbeeld een informerend blog. Een blog wat net zo goed een kennisbank zou kunnen heten door alle informatie over bloggen en social media die ik hier deel. Als je een dienstverlener bent, zoals ik, kan het delen van je kennis heel goed werken om je status als expert te bereiken.

Een groter bedrijf zou een blog van de directeur kunnen gebruiken voor het delen van de visie van het bedrijf. Projecten waarmee het bedrijf bezig is en de richting waar ze naartoe gaan. Hierdoor kan ook interactie met lezers ontstaan waardoor die invloed kunnen uitoefenen op de koers, zekers als de directeur hierom vraagt in het blog. Dat verhoogt de betrokkenheid van de lezer weer bij het eindproduct of een goede afloop van het project.

Verkoop je producten? Of zelfs processen? Dan kunnen uitlegblogs over het gebruik van de producten helderheid geven aan de lezer en kan dit voor Google weer een extra prikkel zijn om naar jouw website te verwijzen.

Voor dienstverleners geldt dus dat kennisdeling van belang is en voor productverkopers zijn uitlegblogs handiger.

Titel als marketing van je blog

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat de titel fungeert als marketing voor je blog. Als je een hele lijst met titels ziet nadat je iets gegoogled hebt, klik je misschien eerst naar het bovenste resultaat, of juist op de titel die het meest opvallend is.

Zorg ervoor dat je doelgroep zich aangesproken voelt, dat is bijvoorbeeld waarom in deze titels “ondernemers” benoemd worden. Dat is immers mijn doelgroep.

Als je blogt om hoger in Google te komen, voor seo, is het belangrijk dat de zoekterm waarop je gevonden wilt worden vooraan in de titel staat.

Daarnaast kun je ook van leestekens en hoofdletters gebruikmaken om extra opvallend te zijn.

Ook kun je spelen met rijm, of het maken van een soort schokkende opmerking. Denk bijvoorbeeld aan een paradox, zoals “Meer websitebezoekers, zonder te adverteren“.

In dit voorbeeld zie je ook de what-is-in-it-for-me, dus wat heeft de lezer eraan. In dit geval “meer websitebezoekers”, dus wat is het voordeel van het lezen van het blog? Als je daarnaar hint kan dit het aantal kliks drastisch verhogen.

Hoe vaak een blog schrijven

Dit is een hele belangrijke, waarmee ik mezelf een beetje geplayed heb. Ik blog namelijk ook voor andere ondernemers en daarin ben ik fanatieker dan voor mezelf.

Onlangs kwam ik erachter dat dat een ontzettende gemiste kans is. Ik vroeg namelijk even de websitebezoekers op en dat kwam uit op 25.000 tot en met 90.000 per maand (!). En deze website helpt mensen met afslanken, dus vandaar dat dit in het voorjaar opeens veel meer is geworden.

blog schrijven

Er wordt wel ook geadverteerd, maar bij een andere cliënt weet ik dat de verhouding advertentie-bezoekers en bezoekers die via onbetaalde manieren op de website komen toch richting de 50/50 gaat. Dus dan nog bereik je duizenden mensen per maand en dat allemaal met bloggen.

Voor deze cliënt schrijf ik al jaren 2 blogs per maand voor en andere cliënten ook 1, 2 tot 3 blogs per week. Dat is dus wel het minimale als je er meer websitebezoekers mee wilt halen en hoger in Google wilt komen.

Dus nu ben ik zelf ook weer fanatiek aan het bloggen en dat betekent in mijn geval 1 of 2 keer per week een blog plaatsen.

Hulp met een blog schrijven

Een blog schrijven is dus iets wat je kunt oppakken om je expertise te delen, je producten of leven te laten zien. Het helpt je ook om gevonden te worden op Google en dat alleen al is voor veel mensen een reden om zaken met je te doen. Zonder adverteren hoog staan in Google werkt dus als een soort sales-techniek.

Voor mij geldt dat ongeveer 50% van mijn klanten bij me komen, doordat ze me vinden op Google en de andere helft krijg ik door mond-tot-mondreclame of via social media. Ook jij kunt dit bereiken.

WIl jij aan de slag met bloggen? Plan dan vrijblijvend een Uitvogelsessie zodat ik je kan laten zien waar je kansen liggen, of schrijf je direct in voor de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Bronnen:

  1. Galbraith, David. (2009). Writing as discovery. BJEP Monograph Series II, Number 6 – Teaching and Learning Writing. 1. 5-26. 10.1348/978185409X421129.
  2. Baaijen, V. M., & Galbraith, D. (2018). Discovery through Writing: Relationships with Writing Processes and Text Quality. Cognition and instruction36(3), 199-223. https://doi.org/10.1080/07370008.2018.1456431
  3. Goyal, H., & Kapoor, K. (2022). Search Engine Optimization with Google. International Journal for Research in Applied Science and Engineering Technology. https://doi.org/10.22214/ijraset.2022.47904.