Bloggen is super leuk om te doen, maar soms heb je even geen idee waarover je moet bloggen. Daarom krijg je in dit blog 11 tips die je helpen om blogideeën te krijgen, ongeacht waar jouw blog over gaat. Tips die iedereen dus kan gebruiken voor het krijgen van een goed idee voor een goed blogonderwerp.

Tip 1: Neem altijd een notitieboekje mee voor als je een idee krijgt

De grootste leugen die we onszelf vaak vertellen is “dit onthoud ik wel”. Je bent ergens en je kunt net even niet iets in je mobiel zetten, of je hebt niets bij je en opeens krijg je een super goed idee voor je blog. Vaak kan je dan denken dat je het idee wel onthoudt, juist omdat het zo’n goed idee is. Maar als je weer bij je telefoon kunt of thuis bent zijn er al zoveel andere dingen gebeurd dat je het geweldige idee bent vergeten. Misschien denk je er zelfs niet eens meer aan.

Ontzettend jammer. Daarom is het altijd handig om ten minste een klein notitieboekje bij je te hebben waarin je ideeën kunt opschrijven.

 

Tip 2: Ga iets doen voor inspiratie

Dit kan van alles zijn. Zelf ga ik vaak een wandeling maken of zelfs een stukje hardlopen als ik een totaal inspiratieloze dag heb. Even wat anders doen dan naar het computerscherm kijken kan je brein al helpen om eens out-of-the-box te denken en om weer op een geweldig idee te komen. (Shoppen mag trouwens ook 😉 )

Bekijk deze video als je de tips liever beluistert. 

 

Tip 3: Volg een cursus of workshop uit je vakgebied en beschrijf je ervaringen

Je kunt ook nog heel bewust wat gaan doen voor inspiratie. Volg bijvoorbeeld een cursus of workshop en beschrijf je ervaringen over die workshop. Dit kan andere mensen in jouw vakgebied ook helpen en de persoon die de cursus of workshop geeft is waarschijnlijk super blij met jouw uitgebreide review, vooral als die positief is.

Heb je geen geld voor een workshop of cursus? Dan kan je ook een boek uit je vakgebied lezen en daar dan een blog over schrijven.

In beide gevallen kan je er misschien zelfs een affiliate blog van maken. Dit kan via bol.com of misschien via de persoon van wie je een cursus of workshop volgt.

 

Tip 4: Ga je levenservaringen langs om te zien hoe die koppelen met het thema van je blog

Mensen vinden het leuk om met mensen zaken te doen. Daarom kan het goed zijn om te zien of je bepaalde levenservaringen hebt die je kunt koppelen aan het hoofdthema van je blog (of je bedrijf). Bijvoorbeeld hoe je leven ertoe heeft geleid dat je nu dit blog hebt.

Of als je tips geeft over bepaalde zaken, op welk moment in je leven jij een bepaalde tip wel heel goed had kunnen gebruiken.

Dit zorgt ervoor dat jij je menselijke kant laat zien en kunt zorgen voor herkenning bij de lezer, waardoor die zich meer verbonden met je voelt en voelt dat jouw tip hem/haar ook kan helpen.

 

Tip 5: Controleer nieuws over je vakgebied en beschrijf je mening over dit nieuws

Via zoekmachines kun je ook het nieuws over je vakgebied in de gaten houden. Je kunt reageren op ontwikkelingen in je vakgebied en er een blog aan weiden. In dit blog kan je aangeven wat het nieuws voor jouw bedrijf betekent, of nog belangrijker wat het betekent voor je doelgroep.

Welke impact gaat het nieuws hebben op je doelgroep? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als het gaat om digitale veiligheid of wetten die impact hebben op hoe mensen zaken moeten doen of zelfs hoe ze moeten leven (vooral wanneer die levensvrijheid beperkt wordt).

 

Tip 6: Ga na op Twitter wat mensen over je vakgebied vragen

Het is altijd handig om een blog te schrijven over iets waar mensen daadwerkelijk wat over willen weten. Daarom kan het handig zijn om de hashtag #dtv op Twitter even te checken, vooral met een term uit je vakgebied of thema van je blog erbij. Ook als de vraag al jaren oud is, kan het toch handig zijn er een blog over te schrijven.

 

Tip 7: Zorg ervoor dat mensen kunnen reageren op je blog en gebruik vragen in reacties als blog onderwerp

Het is altijd handig om reacties toe te staan op je blog, want als mensen reageren heb je input om je blog te verbeteren of juist om helemaal een nieuw blog te maken. Nu kan je het probleem krijgen dat je veel spam-reacties krijgt op je blog. Om dit op te lossen heb ik de instelling aanstaan dat ik eerst een reactie moet goedkeuren voordat deze online komt. Op die manier krijg je alleen leuke reacties en word je ook een beetje gedwongen om er iets mee te doen.

Als jij weer reageert op een reactie kan dat voor andere lezers een seintje zijn dat je openstaat op reacties en er iets mee doet, waardoor je meer reacties kunt krijgen dan wanneer je er niets mee doet. Dat betekent ook dat je meer inspiratie krijgt voor nieuwe blog onderwerpen.

 

Tip 8: Vraag aan je lezers waarover ze meer willen weten/lezen

Als je die reacties aan hebt staan, al is het pas online na jouw goedkeuring, dan betekent dit dat je in het blog zelf al kan aangeven dat je openstaat voor reacties. Je kunt dan een vraag stellen aan het einde van je blog over waar je lezers misschien meer over willen weten of waarover ze meer willen lezen. Wie weet welke ideeën je lezers hebben in plaats van je eigen ideeën.

Zelf heb ik gemerkt in gesprekken met ondernemers waarin ik telkens dezelfde vragen vroeg, er toch telkens hele verschillende antwoorden kwamen en soms ook voor mij hele verbazingwekkende. Dus iemand anders kan totaal wat anders bedenken dan jij en dat geeft je leuke blog ideeën.

 

Tip 9: Check Pinterest

Pinterest is natuurlijk hét sociale medium als het gaat om het krijgen van inspiratie. Zelf ben ik behoorlijk Pinterest verslaafd als het gaat om kleding en tuinieren, maar toen ik net begon met ondernemen en bloggen gebruikte ik het ook voor inspiratie voor blogonderwerpen, emailmarketing en zelfs social media content.

Super handig dus als je inspiratie nodig hebt.

Als je meer over Pinterest wilt weten, klik dan hier voor de online training van Pincreative. 

 

Tip 10: Spiek bij je concurrentie 😉 (Maar pleeg geen plagiaat)

Dit is wel een beetje een spannende tip, want de kans bestaat dat je plagiaat pleegt en daarmee kun je behoorlijk in de problemen komen (als in, behoorlijk veel schadevergoeding betalen), maar weet je het even echt niet meer dan kan je hier altijd even naar kijken.

Voor de zekerheid kan je ook naar vergelijkbare bedrijven zoeken in een andere taal dan Nederlands, zoals Engels, Duits of Frans (of een andere taal die je spreekt), zodat je ten minste de tekst moet vertalen en alleen hierdoor al minder snel plagiaat pleegt.

Maar deze tip is echt alleen te gebruiken in een uiterst noodgeval!

 

Tip 11: Volg de Onvergetelijk Hoog bloggen sessies

Wat je ook nog kan doen is de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies volgen. Voor deze sessies heb je namelijk niet eens inspiratie nodig voor blog ideeën, maar de methode zorgt ervoor dat je een hele lijst blogonderwerpen krijgt en dat je weet hoeveel mensen hierop zoeken per maand. Super handig als je dat belangrijk vindt voor het krijgen van meer websitebezoekers per blog.

Deze sessies zijn handig voor iedereen die geld wil verdienen met bloggen, of dit nu is via een affiliate blog of omdat je blogt voor meer websitebezoekers voor je bedrijf en om je producten of diensten aan de man te brengen.

Klik hier voor meer informatie over de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

blog ideeën