Nu de boodschappen wat duurder zijn, kan het slim zijn om te kijken naar eenvoudige manieren om wat bij te verdienen. Een bijbaan als tekstschrijver kan dan veel voor je doen. Het allerleukste is dat je dit als zelfstandige kunt doen. Je hoeft dus niet voor een “baas” te werken, maar juist voor opdrachtgevers. Dat is toch net even anders, want dat betekent dat jij je eigen tijden kunt bepalen.

Ideaal voor als het tekstschrijven een bijbaan voor je is.

Veel ondernemers hebben niet echt het budget of de kennis om te gaan adverteren en willen liever een strategie gebruiken die gratis is om zichtbaar te worden. Of ten minste relatief gratis en dat is vaak iets wat wordt gedaan met blogs of artikelen op de website om hoger in Google te komen.

Dit is ideaal werk om thuis te doen, of als volledige baan (zoals ik), maar ook zeker als bijbaan naast een parttime baan of naast het huishouden/opvoeden van kinderen. Ook als je veel van reizen houdt, kan het tekstschrijven het reizen betalen. Je kunt namelijk overal waar je je laptop kunt gebruiken en waar je internet hebt schrijven.

Het mooie aan tekstschrijven is dat dit een creatief beroep is. Je schrijft daardoor bijna automatisch wanneer het jou uitkomt, omdat je dan lekker in de flow zit. Je kunt dit aanpassen aan elk schema, zoals ’s avonds een uurtje na je werk, of ’s middags als de kinderen op school zijn.

Maar hoe begin je als tekstschrijver?

Inschrijven op platformen

Als je net begint als tekstschrijver kun je je inschrijven bij de KvK of moet je de inkomsten opgeven als bijverdienste. Je kunt je vervolgens inschrijven op platformen voor freelancers, zoals Upwork, Freelance.nl en/of Fiverr. Ikzelf heb jarenlang een account op freelance.nl gehad en heb daar regelmatig klussen uit gehaald.

Je aanmelden voor dit soort accounts helpt je om meer het gevoel te krijgen dat je een tekstschrijver bent, verbetert je geloofwaardigheid en kan je helpen met je motivatie (1).

Inmiddels heb ik dat account opgezegd, omdat ik voldoende vaste klanten heb en mensen mij inmiddels ook gewoon vinden. Maar als je net begint of nog geen groot netwerk hebt, kan het absoluut helpen om daar een account te hebben.

Ze bieden namelijk allerlei projecten, zoals tekstschrijven voor marketing en soms wordt het tekstschrijven ook gecombineerd met het schrijven van social media berichten.

Je kunt er een profiel maken waar je meer vertelt over wat je kunt en wilt aanbieden.

Soms willen mensen eerder werk van je zien, dus hou een soort mapje bij wat je kunt laten zien als erom gevraagd wordt.

Als je nog helemaal geen klussen hebt, kan het handig zijn om een eigen blog te beginnen over het vakgebied waarvoor je wilt schrijven, zodat je dat kunt laten zien.

Tarief voor tekstschrijven

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om de tarieven als tekstschrijver. Je kunt kiezen om per woord of per uur betaald te worden. Als je net begint, verdien je vaak iets minder dan als je al langer aan de slag bent. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe hoger je tarieven kunnen worden.

Toen ik net begon vroeg ik bijvoorbeeld 5 cent per woord, maar nu vraag ik 10 cent per woord. Hierdoor verdien ik per tekst rond de 100 euro of meer. Een tekst is meestal wel geschreven binnen 2 tot 3 uur. Ideaal dus als je 1 tekst per dag kunt schrijven, want dan verdien je toch zomaar 2000 euro per maand!

En als je maar 1 tekst per week schrijft, is 400 euro ook wel lekker voor de boodschappen erbij.

Er zijn ook tekstschrijvers die 20 cent per woord vragen, maar dit zal in het begin meestal nog niet zo zijn.

Het leuke aan betaald worden per woord is dat wanneer je in de flow zit tijdens het tekstschrijven je uurloon zomaar kan oplopen tot 75 tot 90 euro per uur. Echter, als het soms tegenzit kan je uurloon opeens rond de 30 euro per uur zitten, maar gemiddeld kom ik vaak toch wel op 50 tot 60 euro per uur uit.

Ik kies ervoor om per woord betaald te worden, omdat schrijven een creatief beroep is. Tijdens het schrijven doe ik soms dus andere dingen, zoals yoga of even op YouTube wat kijken. Dan vind ik het raar om daarvoor betaald te krijgen.

Ben je echter iemand die daar geen last van heeft, dan kun je natuurlijk ook een uurtarief vragen. Ik zou in ieder geval altijd boven de 35 euro per uur vragen. Op dit moment is mijn uurtarief 75 euro per uur, maar dat is dan vaak voor adviezen, coaching of social media beheer.

Schrijfvaardigheden ontwikkelen

Je zou zeggen dat als je zinsbouw en grammatica onder de knie hebt, dat het dan allemaal wel goedkomt. Maar tekstschrijven is je ook inleven in de doelgroep en verdiepen in de materie waarover de tekst gaat.

Daarbij kunnen opdrachtgevers vragen om teksten die goed zijn voor zoekmachineoptimalisatie, of die juist het krijgen van leads bevorderen. Daar kennis van hebben is handig. Het volgen van cursussen of workshops kan daarom veel doen om ervoor te zorgen dat jij als tekstschrijver precies kunt leveren wat je klant vraagt en ervoor te zorgen dat de tekst ook doet wat het moet doen.

Inmiddels speelt AI ook een rol bij het tekstschrijven. De ene ondernemer wil absoluut niet dat je AI gebruikt voor het schrijven van een tekst, terwijl de ander ondernemer het juist aanmoedigt. Door kennis te hebben van de opdrachten, prompts, die je AI kunt geven voor het schrijven van teksten kun je jouw werk een stuk eenvoudiger maken. Zeker voor de cliƫnten die aangeven dat ze wel willen dat je AI gebruikt.

Onderzoek laat ook zien dat het voor freelancers, of zelfstandigen, belangrijk is om zich blijvend te ontwikkelen voor het behouden en verkrijgen van succes (2).

Schema maken voor wanneer je werkt

Thuis werken en een gezin combineren kan het lastig zijn. Het respecteren van je werktijden door je “huisgenoten” kan door je aanwezigheid thuis lastig zijn. Een schema op je deur plakken over wanneer je wel en niet te storen bent kan dan heel handig zijn. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Als je gaat tekstschrijven als bijbaan is het goed om voor jezelf en je gezin een soort schema te hebben over wanneer je wat gaat doen. Als je dit bijvoorbeeld doet naast het moederschap of vaderschap kun je zeggen dat je begint met schrijven als de kinderen op school zijn en dan ’s middags de andere moedertaken op je neemt.

Tekstschrijven naast een andere baan is ook weer risicovol. Zorg ervoor dat je een realistisch schema hebt. Elke avond “nog even” een tekst schrijven klinkt makkelijk, maar je jaagt jezelf daarmee ook eenvoudig over de kling. Je kunt dan beter avonden afwisselen of de zaterdag gebruiken voor het tekstschrijven.

Hulp om te beginnen met je bijbaan tekstschrijver

Heb je hulp nodig om te beginnen als tekstschrijver, dan kan je bij mij coaching krijgen, meedoen aan een workshop of meedoen aan het online programma de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Klik hier voor het plannen van een gratis Uitvogelsessie om te zien waar jouw kansen liggen.

Bronnen:

  1. https://dl.acm.org/doi/10.1145/3555201
  2. https://journal.emwa.org/freelancing/soft-skills-needed-for-freelance-medical-writers/