Bedrijfsovername communiceren op social media - CommunicatieVogel.com

Tijdens een bedrijfsovername kan er een stressvolle tijd aanbreken voor zowel werknemers als managers. Afgezien van het top-bestuur verkeert bijna iedereen in onzekerheid over hoe het nu verder gaat. Er kan veel fout gaan tijdens een bedrijfsovername. Ooit heb ik bij een bedrijf gewerkt dat 4 bedrijven had overgenomen. Het deed nog zaken met de originele naam van die bedrijven, maar stuurde een factuur dan met hun overkoepelende naam. Omdat niet iedereen op de hoogte was werden die facturen soms pas maanden later betaald nadat ze hadden uitgelegd dat ze de nieuwe eigenaar van het bedrijf waren. Goede communicatie over een bedrijfsovername is dus zeker van belang, zowel voor werknemers als voor consumenten.

Er kunnen voor werknemers heel wat consequenties aan een bedrijfsovername verbonden zijn. En er zijn de volgende punten waar de leidinggevenden rekening mee moeten houden zoals:

  • Werknemers ervaren dat hun baan en toekomst misschien op de tocht staan.
  • Werknemers weten niet waar ze terechtkomen of hoe ze in de toekomst, onder de nieuwe bewindvoering, ook waardevol kunnen bijdragen aan het bedrijf.
  • Werkmoraal stort naar beneden door onzekerheid.
  • Beslissingen worden minder snel genomen omdat iedereen afwacht wat er gaat gebeuren.
  • Er kan een ‘ons versus zij’ gevoel ontstaan.

Daarnaast is er ook onzekerheid voor de consument. Kan hij of zij er op vertrouwen dat het product of dienst die ze van je afnemen hetzelfde blijft of wordt verbeterd? Weet je nog hoe iedereen reageerde toen Facebook Whatsapp overnam?

Iedereen was bang voor reclame en het verminderen van hun privacy. Dit soort bezwaren tegen de bedrijfsovername moet je dan wegnemen. 

Natuurlijk wil je dat een bedrijfsovername zo soepel mogelijk verloopt. Social media is daar bij uitstek een geschikte ondersteuning voor.

Je kunt makkelijk met je klanten en werknemers communiceren en voor de werknemer wordt het lijntje naar de werkgever ook korter. Je kunt niet alleen de typische social media gebruiken voor de communicatie over de bedrijfsovername, ook interne en externe blogs van de leidinggevende helpen om iedereen zekerheid te geven.

Succesvolle bedrijfsovername communicatie vormgeven

Voordat je een bedrijfsovername communiceert aan je werknemers en klanten moet je eigenlijk wel weten wat er allemaal gaat gebeuren.

Werknemers kunnen onrustig worden door overname nieuws en misschien zelfs al op zoek gaan naar een andere baan. Het zou toch zonde zijn als je waardevolle werknemers zou verliezen enkel en alleen omdat je vaag bent over wat er gaat gebeuren.

Klanten kunnen ook sceptisch worden en op zoek gaan naar een andere bedrijf. Veel mensen stopten bijvoorbeeld met het gebruik van Whatsapp toen Facebook dit overnam en stapten over op Telegram, een vergelijkbare app.

De volgende punten zijn belangrijk tijdens de communicatie met je werknemer.

  • Wanneer de overname plaatsvindt.
  • Hoeveel banen moeten weg of kunnen blijven.
  • Hoe gaat de loonbetaling in z’n werk.
  • Hoe is de pensioenregeling.
  • Blijft het bedrijf dezelfde systemen gebruiken of wordt dit anders.
  • Zijn er trainingen nodig.
  • Wat is de manier van leidinggeven van het nieuwe bedrijf.

Dit zijn allemaal zaken die je in grote lijnen via social media en blogs of vlogs kunt meedelen en naarmate alles concreter wordt natuurlijk in een persoonlijk gesprek.

De onderstaande punten zijn belangrijk voor de consument.

  • Wat verandert er voor de consument?
  • Moet hij of zij een account overzetten of opnieuw aanmaken?
  • Zijn er prijsstijgingen of dalingen aan verbonden?
  • Verandert de bedrijfsstructuur en heeft dat impact op de consument?

Bekijk ook dit handige vlog:

Hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende social mediaplatformen beschikbaar om gebruik van te maken. Hoe regel je het overzetten van accounts en verlies je zo min mogelijk klanten?

Blogs:

Bloggen is erg belangrijk om de diepte in te gaan. Een kort berichtje op Facebook van een bedrijfsovername kan veel vragen oproepen. In de blogs kun je meer uitleg geven over de bedrijfsovername. Bovendien kun je vervolgblogs schrijven naar aanleiding van reacties op het blog. Hierdoor voelen mensen zich ook eerder gehoord.

De blogs kun je op je eigen site plaatsen en op de site van het bedrijf dat wordt overgenomen. Vervolgens kun je de links naar deze blogs delen op je social media kanalen.

Facebook:

Als er een bedrijfsovername plaatsvindt en de naam van de Facebook pagina worden aangepast kun je daar bij Facebook een verzoek voor indienen.

Je bedrijfspagina moet wel meer dan 200 volgers hebben voordat je dat verzoek kan doen. Je moet ook informatie overleggen betreffende de nieuwe naam.

Je URL wordt, als alles is goedgekeurd, aangepast en je hoeft geen volgers te verliezen omdat alles dus door Facebook wordt overgezet wanneer je alle informatie verstrekt hebt.

Vervolgens kun je een aantal keer berichten plaatsen over de overname, zodat je de goodwill van het overgenomen bedrijf niet kwijtraakt en zodat mensen het bedrijf kunnen vinden in de zoekfunctie van Facebook.

Je kunt ook de Facebookpagina van het overgenomen bedrijf behouden en dan aangeven dat het nu onderdeel is van een overkoepelende organisatie. Je hebt dan wel een extra Facebookpagina waarop regelmatig berichten geplaatst moeten worden.

LinkedIn:

Je bedrijfspagina van LinkedIn overzetten naar een nieuwe naam is niet mogelijk. Dit is om te voorkomen dat iemands arbeidshistorie niet meer klopt wanneer er een fusie van twee bedrijven plaatsvindt.

Wanneer er een bedrijfsovername heeft plaatsgevonden moet je een geheel nieuwe bedrijfspagina maken of gebruikmaken van de pagina van het bedrijf dat zijn naam houdt en dat kan wat volgers kosten.

Je kunt een bericht plaatsen op je huidige LinkedIn pagina met de mededeling van verhuizing, maar niet al je huidige volgers zullen daar wat mee doen. 

Ook op LinkedIn kun je de originele pagina van het overgenomen bedrijf behouden. Geef dan wel aan dat het nu onderdeel is van een overkoepelende organisatie, om problemen zoals met de facturering in het bovengenoemde voorbeeld te voorkomen.

Twitter:

Via Twitter kun je heel makkelijk de URL van je site aanpassen en zo ook automatisch je volgers meenemen naar het nieuwe adres.

Vergeet niet om je volgers een update te geven van de verandering. Iedereen blijft tenslotte graag in de ‘loop’. Daarbij helpt dit ook om het bedrijf vindbaar te houden in de zoekfunctie van Twitter. 

Pinterest:

Ook Pinterest maakt informatie veranderen heel makkelijk. Je kunt gewoon de URL en andere zakelijke informatie aanpassen op je profiel.

Zorg er wel voor dat je (vernieuwde) site geverifieerd is door Pinterest.

Net als bij Twitter is het belangrijk om in de tekst van de Pinterest berichten de naam van het overgenomen bedrijf nog een aantal keer te noemen, zodat dit terugkomt in de zoekresultaten van Pinterest als iemand naar het “oude” bedrijf zoekt.

YouTube:

Om niks te missen van de commentaren onder je eventuele YouTube video’s kun je het beste je YouTube kanaal linken met je Google+ account.

Wanneer je dan aanpassingen maakt in je Google+ account zullen deze ook automatisch voor je YouTube kanaal worden doorgevoerd.

Alles wat je vervolgens op YouTube publiceert verschijnt dan ook op je Google+ pagina. Zo kun je meer mensen bereiken op een makkelijke manier en wordt je content misschien ook weer meer gedeeld.

Houd iedereen op de hoogte.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je alles wat je kunt communiceren over de bedrijfsovername ook daadwerkelijk communiceert aan de klant en je werknemers.

Verzeker de klant ervan dat hij of zij alleen maar gaat profiteren van de overname, dat de klantenservice erop vooruitgaat en dat ze niks te vrezen hebben. Neem het oogpunt van de klant in om voor jezelf een beeld te scheppen wat hij of zij van je verwacht.

Maak je klanten enthousiast door bijvoorbeeld speciale acties aan te bieden en verspreid deze informatie op je social media.

Blijf met de werknemer in gesprek over wat er voor hem of haar eventueel gaat veranderen. En creëer onder je personeel ook een gevoel dat ze erop vooruit gaan, dat er nieuwe kansen worden gecreëerd en vooral dat alle communicatie open is en dat er een plek is waar ze terecht kunnen voor vragen.

Tot slot

Social media en blogs gebruiken om een bedrijfsovername te communiceren is een goed idee. Zorg er vooraf voor dat je precies weet wat je aan wie, wanneer wilt communiceren.

Geef aanvankelijk eerst een persbericht vrij en link alle social media altijd daarnaar terug.

Je wilt consistent zijn in wat je verkondigd daarom is het van belang dat al het nieuws omtrent een overname op elkaar aansluit. In de blogs kun je vragen die mensen alsnog krijgen beantwoorden. 

Wanneer je iedereen voldoende informeert kun je de werknemers enthousiasmeren, de klant zich daadwerkelijk koning laten voelen en de bedrijfsovername zo soepel mogelijk laten verlopen.

Heb jij hulp nodig met de communicatie van je bedrijfsovername? Plan een gratis uitvogelsessie in. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

bedrijfsovername communiceren

Bronnen:

http://www.aon.com/attachments/human-capital-consulting/2013_Managing_Engagement_During_Times_of_Change_White_Paper.pdf

http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/01425450010340344?fullSc=1&journalCode=er

http://www.academicstar.us/UploadFile/Picture/2014-3/201431985044728.pdf

http://standingpartnership.com/6-best-practices-for-merger-and-acquisition-communications/

https://iveybusinessjournal.com/publication/seven-steps-to-merger-excellence/

https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=4ca4efdf-617f-4642-8682-9f32db42c866

https://www.insperity.com/blog/mergers-acquisitions-keep-employees-leaving/

https://moz.com/blog/how-to-rebrand-your-social-media-accounts

https://smbp.uwaterloo.ca/2016/03/rebrand-after-merger/

https://katiewagnersocialmedia.com/how-to-handle-social-media-during-an-acquisition/

http://www.bain.com/publications/articles/keeping-customers-first-in-merger-integration.aspx

https://www.skadden.com/insights/publications/2016/01/bulk-transfers-of-accounts-in-brokerdealer-ma-regu