“Er komt niets van!” Je bent je nu al een week of langer suf aan het twitteren, berichten op Facebook aan het zetten, maar je kunt niet zien dat social media effect heeft op je omzet. Je doet er alles aan, je stuurt zelfs persoonlijke berichten. Er zijn een aantal redenen waarom je social media strategie niet werkt, op 8 daarvan ga ik in dit artikel in.

1. Je hebt alleen profielen aangemaakt

Je hebt een Facebookpagina, een Linkedin bedrijfspagina, een Googleplus pagina, een Twitteraccount en zelfs Pinterest en Instagram voor je bedrijf aangemaakt en toch gebeurt er niets.

Alleen het hebben van een pagina op Facebook of een ander social medium is niet goed genoeg. Je moet een plan hebben, kennis over de doelgroep en toch wel dagelijks een bericht plaatsen om online zichtbaarheid te vergroten en dus ook je merkherkenning.

2. Je stuurt te veel berichten

De ene persoon houdt ervan de andere juist niet. De hele tijdlijn staat vol met berichten van één bedrijf. De kans is groot dat ze je ontvolgen, waardoor je helemaal geen effect meer hebt. Mijn advies is dan ook om eerst 1 bericht per dag te sturen en te experimenteren tot 4 berichten per dag. Controleer je statistieken om te zien of dit werkt.

3. Je hebt geen strategie

Je hebt een stagiaire aangenomen voor je bedrijf om iets met social media te doen. Iets is namelijk beter dan niets, maar doordat je geen duidelijke strategie hebt, is er geen samenhang in de berichten en komt je bedrijf of organisatie helemaal niet goed over. Je hebt wel een goede zichtbaarheid, maar wat je bedrijf nu eigenlijk doet en waarvoor het staat is voor je fans nog een raadsel.

Met een goede social media strategie die je kernwaarden ondersteunt kun je meer van je organisatie laten zien.

4. Je bent alleen bezig met de verkoop

Onderdeel van een goede strategie is om ook de diensten of producten van je bedrijf of organisatie te laten zien, maar dat moet niet de enige strategie zijn.

Bij digitale producten, en dat is een bericht op Facebook, is de waarde van het bericht voor de consument van belang. Je moet dus ook waarde bieden. De consument heeft wel door dat jouw product van waarde kan zijn, maar hoe reageer jij als iemand op straat je direct iets probeert te verkopen? Dat werk dan niet en ook op social media werkt dat niet.

De waarde kan bestaan uit nuttige informatie. Bedrijven die bijvoorbeeld camera’s verkopen kunnen een bericht plaatsen met technieken om een goede foto te maken.

5. Je hebt geen onderzoek gedaan naar je doelgroep

Dus jij geeft nu allemaal nuttige informatie over wat mensen met je product kunnen doen en toch werkt je strategie niet. Dit kan komen doordat dit niet de informatie is waar jouw doelgroep op zit te wachten. Voor een goede social media strategie is een duidelijk beeld van de doelgroep nodig. Hun leeftijd, opleidingsniveau, sociale klasse zijn daar slechts onderdelen van. Hun interesses en uitgavepatroon is veel interessanter.

Met een duidelijk beeld van je doelgroep kun je een betere strategie neerzetten voor de berichten die jij op Facebook, Twitter, Linkedin en andere social media zet.

6. Je verandert niet mee

Het verdwijnen van Hyves is het beste voorbeeld dat de belangrijkste social media niet voor altijd dezelfde social media zijn. Het kan zomaar gebeuren dat Facebook over een paar jaar niet meer op nummer 1 staat wat betreft social media gebruikers in Nederland. Nu al wordt WhatsApp net zoveel gebruikt.

7. Je focust je op de verkeerde platformen

Doordat je geen goed beeld hebt van je doelgroep en niet meegaat in veranderingen op social media kun jij zomaar op het verkeerde platform actief zijn. Misschien zorgt Twitter wel voor veel verkeer naar je website, maar blijven Facebookgebruikers langer op je website als je een bericht hebt geplaatst.

Je doelgroep kan ook nog eens op andere social media aanweziger zijn dan die jij gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel met kunst doet is Tumblr misschien een beter medium dan Linkedin.

8. Je hebt geen duidelijk doel

Je wilt meer omzet, maar vanaf wanneer is dat een redelijk haalbaar doel? In mijn ervaring is communicatie en social media, vooral als je geen gebruik maakt van advertenties, een lange termijn strategie en kun je pas na maanden, soms zelfs pas na een half jaar, je eerste klus verwachten die je door social media binnenhaalt.

Bovendien is het ook niet altijd duidelijk dat je social media te danken hebt aan de klus, omdat je klanten helemaal niet vertellen dat het door dat leuke bericht kwam op Facebook of de aanhoudende overtuigende berichten van de kennis van je organisatie op je vakgebied. Daarom kun je je soms beter richten op tussendoelen, zoals meer fans, meer interactie en meer berichten die door fans gedeeld worden.

Met welke tip ga jij aan de slag om je social media doelen wel te behalen? Laat het me weten in een reactie!

Klik op de afbeelding voor een grote weergave

Klik op de afbeelding voor een grote weergave.