Twitter is een goede bron voor nieuwe opdrachten en het vinden van nieuwe klanten als je een winkel hebt. In Nederland zijn er 3,5 miljoen mensen die Twitter gebruiken. De meeste Twittergebruikers zijn hoger opgeleid en het wordt vooral gebruikt door mensen tussen de 20 en 65 jaar. Bijna alle leeftijdsgroepen zijn dus te bereiken via Twitter. Twitter is niet alleen goed voor webcare van grote bedrijven ook het MKB en zelfstandigen kunnen Twitter gebruiken om hun merk te monitoren en Twittergebruikers te beïnvloeden. Om Twitter zo optimaal mogelijk te gebruiken heb ik zeven gouden tips voor bedrijven.

1 Luisteren

Luisteren op twitter is hetzelfde als het monitoren van activiteiten van anderen op Twitter. Door jezelf eerst te oriënteren op het platform kun je bepalen op welke manier jij Twitter het beste kunt gebruiken.

Bekijk ook hoe andere bedrijven Twitter gebruiken voor inspiratie.

Zoek ook berichten die over jouw branche gaan. Op die manier krijg je een beeld van het imago van je branche en kun je ideeën krijgen over je eigen strategie.

Bovendien kun je op die manier ook berichten over je eigen bedrijf in de gaten houden en zo nodig reageren. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van berichten over een merk een emotionele waarde heeft. Het is belangrijk om te bepalen of je hier iets mee moet doen.

2 Ga het gesprek aan

Jij hoeft niet te wachten op een vraag die iemand aan jou stelt. Beantwoord bijvoorbeeld een vraag met #dtv (hashtag durf te vragen). Mensen die een bericht plaatsen met die hashtag zijn op zoek naar een antwoord en vinden het prettig om een oplossing voor hun probleem te krijgen. Bovendien krijg je de meest positieve tweets over jezelf na een goede afwikkeling van een Twittergesprek.

3 Gebruik hashtags

Hashtags zijn woorden die een thema of gevoel van de tweet kunnen communiceren naar andere Twittergebruikers. Daardoor wordt je tweet beter vindbaar door mensen die op de hashtag klikken.

Door een emotie in een hashtag te gebruiken kun je op het gevoel van andere twittergebruikers inspelen.

De hashtag “Service” (#service) kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het gevoel dat er goede service wordt geleverd te versterken.

4 Gebruik afbeeldingen

Twitterberichten met afbeeldingen trekken meer aandacht dan twitterberichten zonder afbeeldingen. Dit wordt vooral zichtbaar in je statistieken als je een Instagramafbeelding deelt. Deze hebben vaak meer interactie dan Twitterberichten met een andere link of zonder afbeelding. Daarom kun je er waarschijnlijk ook vanuit gaan dat er even wordt gestopt met scrollen als ze bij jouw Twitterbericht met afbeelding zijn.

5 Maak lijsten

Een manier om veel volgers te krijgen is om veel mensen te volgen. Dat is niet mijn favoriete manier, maar heeft wel bewezen te werken. Echter een andere manier om volgers te krijgen en overzicht voor jezelf is het maken van Twitterlijsten.

Door twitteraars toe te voegen aan een lijst trek je hun aandacht en is de kans groter dat ze jou ook terug volgen.

Bovendien kun je op die manier een overzicht voor jezelf scheppen. Bijvoorbeeld een lijst met twitteraars die het over auto’s hebben en een lijst met twitteraars die het over fietsen hebben.

6 gebruik statistieken

Om te bepalen of jouw strategie werkt is het belangrijk om gebruik te maken van statistieken. Met de statistieken kun je zien welke berichten het grootste bereik hebben en welke de meeste interactie. Interactie kan betekenen dat mensen een gesprek op Twitter met je beginnen, maar ook het retweeten, als favoriet aangeven en klikken op de hashtags of links.

7 tips voor twitter

7 gebruik originele links

Klik jij graag op een verkorte link? Ik niet, ik heb geen flauw idee op wat voor site ik terecht kan komen. Met mij zijn er ook anderen die liever niet op een verkorte link klikken. Gebruik daarom de originele link zodat eventuele bezoekers aan je website ook echte bezoekers worden.

Wil je nu weten wat je op Twitter moet zeggen om mensen ook echt te beïnvloeden, dan moet ik eerst meer over je bedrijf weten. Neem daarom contact met me op voor social media advies of een twitter workshop.

Bekijk ook deze infographic die Ad van Pixelray voor dit artikel heeft gemaakt.

7 twitter tips

Bronnen: