Teksten zijn in deze tijd dat informatie voor het oprapen ligt nog nooit zo belangrijk geweest. Daarbij zijn teksten al lang niet meer alleen informerend. Teksten hebben ook een overtuigend doel met als ultieme overtuiging: Een tekst die de lezer overtuigt om jouw product of dienst te kopen. Een verkopende tekst houdt toch vaak meer in dan alleen zeggen: Koop dan! Om ervoor te zorgen dat jouw tekst de kans vergroot dat je verkoopt en dat de lezer er ook nog een blij gevoel van krijgt krijg je in dit blog 5 super waardevolle tips om een verkopende tekst te schrijven.

Er zijn een aantal dingen die van belang zijn als je een verkopende tekst wilt schrijven. Het aller belangrijkste is dat je weet in welke fase van het keuze-proces je lezer zit. Een website tekst is niet altijd de beste tekst om een totale salespage te schrijven, terwijl dit in een e-mail al veel beter kan.

Het hangt er ook vanaf hoeveel stappen de lezer al samen met jou gezet heeft. Een blog die de lezer naar de website trekt zal minder verkopend zijn dan de productpagina waarnaar het blog linkt.

In eerste instantie is het belangrijk om de nieuwsgierigheid te wekken.

1. Nieuwsgierig

Vraag jezelf hier af of je de lezer nieuwsgierig moet maken of dat hij al nieuwsgierig is. Ik heb eens als typische vrouw pagina’s tekst gelezen over de tip om af te vallen. Ik was echt gekluisterd aan het scherm. De hele tijd werden er prachtige voorbeelden aangehaald en “ik ga het je straks vertellen”.

Uiteindelijk moest ik een product aanschaffen om achter het geheim te komen.

Op dat moment wilde ik ook afvallen dus was ik getriggerd om verder te lezen, op dit moment zou dat niet meer gebeuren omdat ik dat doel nu niet belangrijk vind. Daarom is het belangrijk om te achterhalen op welk keuze-moment je lezer zit.

Wellicht is hij/zij al intrinsiek nieuwsgierig, of moet hij nog nieuwsgierig gemaakt worden.

Je kunt die nieuwsgierigheid aanwakkeren door de gevolgen van je product te laten zien en wat er kan gebeuren als je er juist géén gebruik van maakt.

Om nieuwsgierigheid te wekken kun je altijd gebruikmaken van de volgende 3 thema’s:

  • Geld
  • Seks
  • Plezier

Deze thema’s pakken altijd de aandacht. Als dit op de een of andere manier te koppelen is aan je product kun je daarvoor kiezen. Dit kan ook door een afbeelding die ernaar hint aan de tekst toe te voegen.

Dit kan er in ieder geval al voor zorgen dat de tekst gelezen wordt.

2. Call to Action

De call to action is bijna de belangrijkste stap van een verkopende tekst. Bij een call to action spoor je mensen aan om ook echt iets te doen. Voorbeelden van een call to action zijn:

  • Klik op de link
  • Schaf het nu aan
  • Meld je aan voor het programma
  • Laat je e-mail adres achter
  • Laat het me weten in een reactie
  • Koop het hier

3. Emotie B2C /B2B

Wij mensen zijn emotionele wezens. Als je een emotie kunt oproepen kan dit helpen om een verkopende tekst te schrijven. Wellicht denk je dat dit alleen helpt bij producten of diensten aan particulieren, maar daar is niets van waar. Ook in de zakelijke markt is het belangrijk om emoties op te roepen.

Het is belangrijk om te weten dat angst twee keer zo vaak tot een verkoop leidt dan positieve gevoelens.

Spreek daarom in de tekst ook de angst van je lezer aan om je product of dienst te verkopen.

4. Probleem oplossing

Als je dan toch bezig bent met het aanspreken van de angst kun je gelijk het probleem van je klant, of wat jij denkt dat zijn of haar probleem is benoemen. Vervolgens kun je de oplossing geven. Het is hierbij wel van belang dat je op de een of andere manier kunt bewijzen dat de oplossing werkt.

Dit kan bijvoorbeeld door statistisch bewijs of door ervaringen uit het verleden.

5. Lijst met argumenten

Dan heb je nog een hele leuke vuistregel die altijd werkt om de overtuigingskracht van je tekst te versterken. De lijst met argumenten. Deze lijst mag zo lang mogelijk zijn. Hierin mogen sterke en zwakke argumenten staan.

Uiteindelijk zorgt de lijst ervoor dat er één argument in kan staan die nu net de reden is dat mensen je product kopen.

Aan de andere kant is de lijst ook een mooi visueel element voor mensen die de tekst even haastig doornemen. Ze zien een lijst argumenten en kunnen daardoor denken “er is in ieder geval veel voor te zeggen”.

Daarbij onthouden mensen vaak maar een handvol argumenten. Als je hier maar 2 argumenten bij hebt, en dat weten ze dan nog wel alleen niet meer welke is dit zwakker dan als ze weten dat er nog veel meer argumenten waren voor je product.

Met welke tip(s) ga jij aan de slag voor je verkopende teksten? Lees ook dit blog over het schrijven van een informatieve tekst voor extra tips over tekstschrijven.

Hulp nodig met je verkoopteksten? Plan vrijblijvend een Uitvogelsessie in.

Bewaren

Bewaren