Sinds The Dress is viraal gaan weer iets om naar te streven. De winkel die de jurk verkocht heeft inmiddels ook de witgouden versie ervan in de winkels hangen. Zo zie je dat social media niet alleen helpt voor een hogere omzet, maar ook voor productontwikkeling. Jij wilt hier natuurlijk ook van profiteren. Daarom in dit artikel 11 tips om viraal te gaan op social media.

Tip 1: Gebruik Tumblr

Jij dacht dat Reddit en 9gag nog de plekken waren waar berichten vandaan komen die viraal gaan? Nope! Dat is Tumblr geworden. Niet alleen TheDress, maar ook de afbeelding van de Amerikaanse gymnast die tweede werd tijdens de Olympische Spelen en daar niet al te vrolijk voor op de foto stond kwam van Tumblr. Die foto is zo vaak gefotoshopt dat er nu zelfs een Tumblr pagina voor bestaat. Mensen die regelmatig op 9gag te vinden zijn hebben de foto voorbij zien komen en de bewerkingen ervan.

Tumblr heeft een nieuwe functie waardoor je populaire berichten sneller ziet verschijnen en deze sneller gedeeld worden via andere sociale media, het lijkt erg op de trending bij Twitter. In Nederland gebruiken niet veel mensen Tumblr, maar de verwarrende jurk is op Twitter en Facebook erg veel gedeeld. Zelfs het 8 uur journaal besteedde er aandacht aan. Dus waag een gokje en gebruik Tumblr ook om jezelf te promoten.

Tip 2: Gebruik humor

Grappige dingen worden vaak gedeeld op internet. Denk bijvoorbeeld aan filmpjes waarin iemand of een ongelofelijke fout maakt, of juist een super actie waarvan je dacht dat die wel mis moest gaan. Ook de filmpjes van Lucky TV worden veel bekeken op social media. Ik zie ze ook vaak terwijl ik bijna nooit naar de wereld draait door kijk.

Tip 3: Gebruik Memes

Memes zie je het meest op 9gag, waarvandaan ze gedeeld worden op Twitter, Facebook en andere social networking sites. Als ze goed zijn worden ze gedeeld. Maak een meme voor je bedrijf en plaats hem op 9gag of reddit en zie waar het toe leidt, dit is een soort afgeleide van humor.

meme

meme

Tip 4: Caption this photo

Vraag of mensen tekst bij een foto willen zetten “Caption this photo”. Heb jij een leuke foto van iets in jouw bedrijf en vind je het niet eng om die uit handen te geven. Dan plaats je de foto op Tumblr, Twitter en/of Facebook en vraag je mensen een tekst bij de foto te plaatsen. Mensen zijn altijd in voor een lolletje als je er een weggeefactie bij bedenkt kan het nog beter gaan en heb je nog meer gratis pr voor je bedrijf. Bovendien kan het een leuke slagzin opleveren! Dit is een soort variatie op een meme en misschien wordt je foto wel de basis voor andere memes, zoals de afbeelding hierboven. Wel een risico als je veel ontevreden klanten hebt, maar we gaan ervan uit dat je perfect werk levert.

Tip 5: Maatschappelijk thema

Ziektekosten die niet vergoed worden, mishandelingen die niet ophouden, onvrede over maatschappelijke problemen kunnen viraal gaan op social media. Heb jij een bedrijf dat zich inzet voor een goed doel, dan kun je hier zeker je voordeel mee doen. De actie voor ALS is deze zomer niet voor niets een wereldwijd fenomeen geworden.

Bij politiek werkt dit niet altijd, omdat dit gevoelig ligt en niet iedereen kleur wil bekennen. Dus alleen bij onrecht en niet het zwart maken van politieke partijen, hoe onrechtvaardig jij ze ook vindt.

Tip 6: Zorg dat je mensen met invloed bereikt

Mensen die invloed hebben op social media hebben een groot netwerk. Vermeld of tag ze in een bericht om ze erop te attenderen. Als zij het bericht delen kan er een sneeuwbaleffect ontstaan doordat ze veel volgers hebben. Gebruik je Twitterstatistieken om te zien welke Twittervolgers van jou de meeste invloed hebben.

Tip 7: Bouw een groot netwerk op

Een sneeuwbaleffect wordt alleen bereikt als je veel sneeuw in beweging brengt. Probeer daarom zo veel mogelijk volgers te krijgen. Dit doe je door veel mensen te volgen en door op je website en in folders aan te geven waar jij op social media te vinden bent. Gebruik ook af en toe advertenties op social media. Een bericht boosten op Facebook kan al goed werken.

Tip 8: Plaats op de juiste tijd.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met je bericht moet je het op de juiste tijd plaatsen. Meestal kun je daar de statistieken van bijvoorbeeld Facebook voor gebruiken. Heb jij niet de luxe van statistieken dan moet je deze tijden in je achterhoofd houden:

  • Facebook: tussen 1 en 4 uur ’s middags.
  • LinkedIn: tussen 7 en 9 uur ’s ochtends en tussen 5 en 6 uur ’s avonds.
  • Googleplus: tussen 9 en 11 uur ’s ochtends.
  • Pinterest: tussen 2 en 4 uur ’s middags en na 8 uur ’s avonds. Donderdag en zaterdag zijn de beste dagen om te pinnen.
  • Tumblr: 10 uur ’s avonds.
  • Twitter: tussen 1 en 3 uur ’s middags.
  • Instagram: tussen 2 en 3 uur ’s middags en na 9 uur in de avond.
  • Youtube: tussen 1 en 3 uur ’s middags.

Tip 9: Vraag of mensen je bericht willen delen

Dit klinkt misschien niet logisch, maar in de praktijk blijkt dat mensen dit helemaal niet een vervelend verzoek vinden en er ook nog eens vaak gehoor aan geven. Op Facebook wordt een bericht met een verzoek tot delen maar liefst zeven keer vaker gedeeld dan als je niet vraagt om te delen.

Tip 10: Maak gebruik van video’s.

Video’s worden veel gedeeld op social media en worden ook steeds populairder op Facebook. Je hoeft lang niet altijd zelf in beeld. Een animatie of presentatie met slides kan ook geplaatst worden. Je hoeft niet per sé gebruik te maken van YouTube. Inmiddels kun je ook met Instagram en Vine korte filmpjes maken die een sfeerimpressie kunnen geven van een evenement waar je bent of een activiteit die belangrijk is voor je bedrijf. Zoals het verwisselen van een band of de juiste manier van opdrukken als je een personal trainer bent.

Tip 11: #Gebruik de juiste hashtags

Hashtags zijn belangrijk voor Facebook, Twitter, Instagram en Googleplus om gevonden te worden. Gebruik daarom hashtags die het onderwerp van je bericht weergeven. Op die manier wordt jouw bericht sneller gevonden. Bij LinkedIn moet je juist géén hashtags gebruiken en zorg er bij de andere media voor dat je niet een waslijst van hashtags aan je bericht plakt. Dit vindt niet iedereen even mooi.

Nog leuker is het als je mensen oproept een foto te maken met een bepaalde hashtag. Dan gaat die sneller viraal en kun je die berichten gebruiken om een winnaar te vinden voor jouw dienst.

Extra hulp nodig?

Succes met het gebruik van deze tips. Wil je weten hoe jij social media op een strategische manier inzet voor je bedrijf? Bel of mail me dan voor social media advies. Heb je moeite met het gebruik van social media, maar wil je het graag onder de knie krijgen? Dan kun je ook social media workshops krijgen.

Bekijk de infographic met 11 tips

Wil jij ook zo’n mooie infographic? Klik dan hier om naar de website van Pixelray te gaan.

11 tips om viraal te gaan op social media

11 tips om viraal te gaan op social media

Lees ook het eerdere artikel over het bereiken van een sneeuwbaleffect op social media.