Goede interne communicatie is erg belangrijk als je wilt dat jij jouw bedrijf kan laten groeien en daarbij een goed imago behouden. Ontevreden werknemers kunnen een bron van negatieve reclame zijn en dat wil je ten alle tijden voorkomen.

Hoe je een goede interne communicatie bewerkstelligt én welke hulpmiddelen je daarbij kunt inschakelen vertel ik je allemaal in deze blog.

Waarom communicatie zo belangrijk is.

Communicatie is de basis van alles. Zonder communicatie kun je niks aan elkaar duidelijk maken en is het onmogelijk om wat voor doelen dan ook te realiseren.

Binnen je bedrijf wil je natuurlijk ook dat de communicatie soepel verloopt en je personeel het gevoel geven dat ze gehoord worden en dat ze toegang hebben tot alle beschikbare informatie die voor hen relevant is.

De volgende communicatiemiddelen zou je kunnen toepassen om de communicatie in jouw organisatie te optimaliseren.

1. Interne nieuwsbrief

Een interne nieuwsbrief stelt je in staat om op een vast tijdstip, bijvoorbeeld een keer per maand of per seizoen, je personeel van alles ins en outs omtrent je bedrijf op de hoogte te brengen.

Je kunt aankondigen over komende gebeurtenissen meedelen of bijvoorbeeld een bepaalde werknemer in het zonnetje zetten.

2. Intranet

Intranet is het persoonlijke netwerk van een bedrijf. Je zou het kunnen zien als een soort privé internet voor degenen die er gebruik van maken.

Je kunt enorm veel informatie delen en iedereen heeft in principe toegang tot dezelfde informatie dus iedereen voelt zich gelijk behandeld. Daarbij kan dit intranet gebruikt worden voor blogs van werknemers en managers

Denk bijvoorbeeld aan alle informatie omtrent je bedrijfsvoering die van belang is voor de werknemer, die kunnen ze nalezen via intranet maar ook nieuwtjes of zelfs trainingen zou je kunnen aanbieden via dit netwerk.

3. E-mail

De e-mail is al lang niet meer zo modern als deze ooit eens was maar toch schiet hij z’n doel niet voorbij.

Communiceren via e mail biedt je de optie om zowel al je personeel ineens te bereiken of juist een persoonlijk bericht naar een individu te sturen.

Ook andere updates of links naar voor je personeel interessante zaken kun je makkelijk meedelen via een e mail.

4. Feedback formulieren

Vooral voor grote bedrijven kan het handig zijn om gebruik te maken van feedback formulieren. Via zo’n formulier kan een werknemer bepaalde vragen beantwoorden en is er vaak ruimte voor eigen opmerkingen.

Zo kan de top van een bedrijf een beter inzicht verkrijgen in wat er leeft onder de werknemers, wat er misschien veranderd moet worden en wat voor persoonlijke ideeën en wensen er leven onder het personeel.

Het kan verstandig zijn om deze formulieren anoniem te laten invullen zodat je echt te horen krijgt wat je werknemers voelen en denken.

5. Twitter

Ja, Twitter is beperkt qua het aantal karakters dat je per bericht kunt verzenden toch hoeft dit geen beperking te zijn.

Als je het Twitter account van je bedrijf als privé instelt geef je de werknemers de kans om makkelijk en vlot te communiceren in een enigszins beschermd gebied.

Je kunt altijd een extra Twitter account openen voor communicatie met de klant.

6. Wiki

Via een Wiki website kun je heel makkelijk interlinking tussen tal van andere sites creëren en zo een enorme berg aan informatie over je bedrijf categoriseren, bewerkbaar en beschikbaar maken.

Op deze manier kun je jouw personeel betrekken bij het creëren van relevante content over je bedrijf.

7. Facebook workplace

Facebook Workplace is een app die je in staat stelt om met iedereen binnen je bedrijf te communiceren. Het is een onderdeel van Facebook en omdat je daar waarschijnlijk al wel bekend mee bent maakt dat het navigeren op Workplace ook  makkelijk.

Je wordt geen ‘vrienden’ met je collega’s maar je kunt ze ‘volgen’ en zo zien wat ze posten en dat vervolgens ‘liken’ als je wilt.

Ook kun je verschillende groepen creëren en audio- en videoberichten opzetten.

Juist omdat het zo veel verschillende mogelijkheden integreerd kan het interessant zijn om eens een kijkje te nemen bij Facebook Workplace.

De kosten bedragen gemiddeld $1.50 per gebruiker per maand.

8. LinkedIn

LinkedIn is een zakelijke sociaalnetwerksite. Bij uitstek geschikt voor communicatie dus.

Omdat je op LinkedIn makkelijk aparte groepen kunt creëren die bijvoorbeeld alleen toegankelijk zijn voor werknemers van je bedrijf, kun je op die manier de mensen binnen je bedrijf met elkaar laten communiceren en content laten delen.

9. Skype zakelijk

Via Skype zakelijk kun je met maximaal 250 mensen tegelijkertijd communiceren. Het is een ontzettend handig middel om in te zetten tijdens vergaderingen. Zeker als misschien (een deel van) je personeel niet fysiek aanwezig kan zijn bij een overleg.

Zo blijft iedereen op de hoogte en heeft ook iedereen de ruimte om in ‘real-time’ zijn of haar zegje te doen.

Bij Skype zakelijk betaal je gemiddeld $2 per maand per gebruiker.

10. Het koffieapparaat of de kopieermachine

Er is gaat natuurlijk niets boven echte communicatie in ‘the real world’. Werknemers zullen dan ook vast een praatje maken met elkaar tijdens het koffie halen of maken van kopietjes.

Deze plekken zijn dan ook perfect geschikt om bijvoorbeeld een mededelingenbord op te hangen of posters waarop een event van het bedrijf wordt gepromoot.

Ongetwijfeld zal je personeel daar met elkaar over babbelen en juist deze (korte) persoonlijk gesprekjes zijn belangrijk om de communicatie goed te houden.

11. Alles in 1

De kans is groot dat als je al deze interne communicatiemiddelen gebruikt je toch ook veel versnippering ziet en je zelf of jouw personeel het overzicht kwijtraakt, waardoor weer miscommunicatie kan ontstaan.

Zo heb ik ooit bij McDonalds gewerkt en wilde ik een keer een dienst ruilen omdat ik naar Amsterdam ging. Volgens de manager was een briefje op het prikbord in de kantine wel genoeg, daar reageerde altijd wel iemand op. Dus ik zat lekker in Amsterdam en werd opeens gebeld, door de manager…paniek (want ik was 16).

Maar het punt is duidelijk, ik had geen overzicht en de manager was vergeten wat ze me had verteld.

Gelukkig zijn er veel handige tools die je kunt gebruiken als je wel 1 overzicht wilt hebben, maar die kosten dan vaak weer geld. Denk maar aan Workplace van Facebook, en dan heb je ook nog als nadeel dat Facebook alles weet van je interne communicatie.

Wil je alles op 1 plek hebben, dan kan dat ook met de Nederlandse app Apptime, de naam zegt het al hij is voor op je smartphone. Ik heb even een beetje onderzoek gedaan voor jullie en hij is niet duur. Maar vanaf 3 euro per medewerker per maand. Als ik die destijds had gehad, was het ruilen van een dienst vast helemaal goed gekomen.

Hij heeft ook goede referenties in de appstores (apple en android) en mensen die zelfs spijt hebben van hun negatieve review. Er wordt dus met je bedrijf meegedacht.

Je kunt de nieuwsbrieven (of interne mail) er ook opzetten en je personeel betrekken bij besluitvorming door bijvoorbeeld een poll of peiling te plaatsen. Ideaal voor kleine en grote bedrijven.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus genoeg wegen te bewandelen om een soepele en vrije manier van interne communicatie te creëren. Je kunt gebruikmaken van social media en meer klassieke middelen voor je interne communicatie. Het enige wat jij hoeft te doen is het communicatiemiddel vinden dat het beste bij jouw bedrijf past.

Succes! 

en pin ook deze handige infographic op je Pinterest.

interne communicatiemiddelen

 

Bronnen:

https://www.skype.com/nl/business/

https://www.facebook.com/workplace

http://keys2business.com/business/4-social-tools-to-help-improve-internal-communication/

https://en.wikipedia.org/wiki/Intranet

https://www.rmgnetworks.com/blog/4-tips-on-using-twitter-for-internal-communication/

http://workplace.care.com/7-ways-to-use-social-media-for-employee-communications

https://www.slideshare.net/cnwgroup/social-media-for-internal-communications-3551427

https://www.eboostconsulting.com/5tools/

http://www.thisisinsider.com/facebook-workplace-enterprise-tool-now-available-to-all-businesses-2016-10

http://technologyadvice.com/blog/information-technology/facebook-launches-workplace-to-conquer-the-enterprise/

https://support.skype.com/nl/faq/FA34551/wat-is-het-verschil-tussen-skype-skype-vergaderingen-en-skype-voor-bedrijven