Pinterest kan als gebruiker erg verslavend zijn. Juist daarom is het voor ondernemers net zo belangrijk als Facebook en Linkedin als sociale media die je gebruikt voor je online marketing. Juist via Pinterest maak je meer kans op het maken van een deal, omdat de koopintentie van de gebruiker hoger is dan op andere sociale media. Mensen gebruiken Pinterest namelijk voor inspiratie. Inspiratie voor de bruiloft, voor DIY (do it yourself) producten en ook inspiratie voor het oplossen van zakelijke problemen. Een fout maken op Pinterest kan dus erg zonde zijn omdat juist hier de kopende klant zich bevindt.

In dit blog ga ik in om fouten die ondernemers maken met Pinterest en wat je kunt doen om te voorkomen dat jij die fout ook maakt. 

1. Je maakt geen gebruik van Pinterest

Als ik met ondernemers in mijn omgeving praat kennen de meeste ondernemers het wel, maar maakt bijna geen enkele ondernemer gebruik van Pinterest. Dat is eigenlijk de eerste fout die je maakt. Al zet je eerst alleen de belangrijkste pagina’s van je website op Pinterest. Dan nog kun je er meer bezoekers naar je website uithalen. Als je website dan een goede conversie heeft is dat altijd mooi meegenomen.

Een Pinterestaccount voor je bedrijf aanmaken is vrij eenvoudig. Je meldt je aan via je e-mail en bedenkt een leuk wachtwoord. Vervolgens hoef je alleen aan te geven dat je het zakelijk gebruikt en je kunt beginnen.

2. Je denkt dat je doelgroep er niet op zit

Dit is erg jammer. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 4 miljoen mensen die gebruikmaken van Pinterest. Jouw doelgroep zit daar dus zeker tussen. Daarbij zoeken mensen ook vaak naar specifieke spulletjes, tips of diensten. Omdat Nederlands een vrij unieke taal is kun je dus zeker ook de Nederlandse doelgroep bereiken ondanks dat er veel Engelstalig aanbod is.

Er wordt ook veel gezocht via Google naar dingetjes op Pinterest. Vooral Do-it-yourself producten, zoals patronen voor breien en haken, worden veel gezocht via Pinterest. Inspiratie voor Sinterklaas, traktaties, de tuin, kerst, haken, bruidskapels, knutselen en meer van dat soort termen worden al via Google gezocht. Ga dan maar eens na waarop gezocht wordt door de hardcore Pinterestgebruiker die gewoon in het medium zelf zoekt.

3. Je plaatst een afbeelding zonder een link erbij te plaatsen

Je kunt op Pinterest zelf afbeeldingen uploaden. Het is dan wel belangrijk een link naar je website erbij te plaatsen, de zogenaamde URL is hiervoor van belang. Mensen kunnen namelijk op de afbeelding klikken om naar de bron van de afbeelding te gaan, zoals je website. Hierdoor kun je meer bezoekers op je verkooppagina, blog, leadpage of dienstpagina van je website krijgen. Dit is ontzettend belangrijk omdat de koopintentie van de Pinterestgebruiker bovengemiddeld is vergeleken met die van andere social media gebruikers.

4. Je gebruikt geen infographics

Een infographic is een afbeelding die meer uitleg geeft. Een infographic kan bijvoorbeeld het proces van een bepaalde handeling laten zien of extra informatie geven of zelfs een hele workout laten zien voor sporters. Infographics worden ontzettend veel gerepind op Pinterest. Dit betekent dat een infographic een grotere kans heeft op het veroorzaken van een sneeuwbaleffect en je op die manier meer mensen kunt bereiken.

PinterestMet de website van Canva.com kun je heel eenvoudig een infographic maken. Daarnaast zijn er ook vormgevers die zich specialiseren in het maken van een goede en duidelijke infographic. Deze kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je dienstpagina of blog. Vervolgens plaats je de infographic op Pinterest om mensen naar de pagina te lokken waarop hij staat.

5. Je zet geen omschrijving bij de berichten

Zoals gezegd zoeken mensen veel op Pinterest. Het is daarom belangrijk om een omschrijving bij de afbeelding te plaatsen waarin sommige zoektermen staan. Als je bijvoorbeeld een afbeelding hebt over bruidskapsels is het belangrijk dat dat woord in de omschrijving staat.

6. Je geeft nergens aan dat je Pinterest hebt

Pinterest is leuk en er zijn dus ook al meer dan 4 miljoen Nederlanders die er gebruik van maken. Net als op Facebook, Twitter en andere social media kun je ook op Pinterest volgers krijgen. Het is dan wel belangrijk dat website bezoekers en mensen die je ontmoet via het netwerken weten dat je Pinterest hebt. Geef het daarom in ieder geval aan op je website en plaats het logo op je visitekaartje.

Volg mij ook op Pinterest

7. Je maakt geen gebruik van groepsborden

Vooral als je nog niet zoveel volgers hebt is het gebruikmaken van groepsborden erg belangrijk. Groepsborden hebben vaak veel meer volgers waardoor je in 1 keer wel duizenden mensen kunt bereiken in plaats van tientallen of honderden mensen. Hierdoor kun je een veel grotere impact hebben in de online wereld en je zichtbaarheid drastisch verhogen.

Zoek daarom ook naar borden in je vakgebied via de zoekfunctie en als daar een groepsbord bijzit kun je aan de beheerder vragen of jij daarop berichten mag plaatsen.

8. Je controleert je statistieken niet

De zakelijke Pinterest heeft net als Facebook statistieken. Door die statistieken te controleren kun je achterhalen welke pins van jou het beste bereik hebben en het meest worden gerepint. Elementen hiervan kun je gebruiken in toekomstige afbeeldingen om zo je pins nog aantrekkelijker voor je doelgroep te maken.

Daarnaast bieden de statistieken ook inzicht in de interesses van je doelgroep. Hierdoor kun je daar handig op inspelen, ook op andere social media en zelfs je website.

9. Je plaatst nauwelijks wat op Pinterest

Zoals met alle social media is het van belang om regelmatig nieuwe updates te plaatsen om zichtbaar te zijn. Het is natuurlijk het beste om dagelijks een update te plaatsen, maar wekelijks of twee wekelijks is toch wel het echte minimum om zichtbaar te zijn op Pinterest.

10. Je volgt mijn verbeteringen niet op

Als je bij deze 9 fouten een punt van herkenning ziet is het belangrijk om iets te doen. De grootste fout die je kunt maken als ondernemer is om stil te staan. Door je fout te veranderen, al is het maar door 1 keer per week naar je statistieken kijken of vaker een infographic maken om te delen op Pinterest.

Als je meer wilt weten over Pinterest, het maken van infographics of een persoonlijk social media plan nodig hebt kun je altijd contact met me opnemen of je kunt een gratis uitvogelsessie inplannen.

Wil je direct meer weten? Dan kan je ook deze training van Pincreative volgen.

Pin deze infographic op jouw Pinterest om deze tips nooit meer te vergeten. Pinterest ondernemers

Bewaren